"הכבשים הלבנות בדרך לערד
כמו שיני חלב בלסת המדבר
המלחמה נמשכת
הזאב שיגור איתן עדיין לא נולד."
"הדרך לערד", מילים רוני סומק
קודם כל: שימו פליי
דבר העורך:
לפני שאני אשכח – לאחר הפצרות חוזרות ונשנות מצד הקהל, פתחתי דף פייסבוק ל"סיפור כיסוי" לכל מי שמעוניין לעקוב גם משם אחר הפרסומים. אתם מוזמנים לעשות לייק, לכתוב לי על הקיר, להציע לי עטיפות שאתם אוהבים ולהעמיס כאוות נפשכם את השרתים של האדון צוקרברג. אני מצידי אכתוב קצת על דברים שלא ייכנסו פה לאתר, וגם אעדכן סביב פרסומים חדשים.
ובכן לענייננו –
אני בכלל רציתי לספר לכם על איך שכבר די הפסקתי לעקוב אחרי הקריירה של אחד האמנים שהכי אהבתי בצעירותי, על איך שיצא לו פתאום דיסק פצצה, על איך שהוא לא מפסיק ליצור ולמצוא כיוונים חדשים ומקוריים במקום לשחות בביצה של עצמו כמו אמנים ותיקים אחרים שחצו את גיל 50, על הפקה כל כך עשירה ומתוחכמת שכבר הרבה זמן לא נשמעה כאן בארץ וגם על האומץ היצירתי שמניב פירות כמו בשירים "האחד" ו"צמאה לך נפשי". אבל נשאיר את הדברים לאלה שידעו לנסח זאת טוב ממני (חסר תרבות או עינב שיף למשל).
על מה שאף אחד כמעט ולא התעכב היה שהאלבום הגיע לבנדקמפ יחד עם מועד הוצאת האלבום, זמין לשמיעה חופשית של כל גולש מאושר באינטרנט (ופילס את דרכו גם כאן במעלה הפוסט, כמובן). אני מודה שזה מצא אותי קצת לא מוכן, ואפילו מופתע. אם אמנים גדולים כמו ברי מציעים את התקליט החדש שלהם באופן מיידי שם, סימן שמשהו בתפיסה של שינויי אופן צריכת המוסיקה בימינו מחלחל עמוק לתוך התעשייה. לא רק אמנים קטנים שמנסים להנגיש את המוסיקה שלהם להמונים, אלא תותחים כבדים שמבינים שמוסיקה היום מגיעה למאזינים דרך המחשב, בין אם בדרך הלגיטימית ובין אם לאו. מכיוון שאחרי כל ההאזנות קניתי עותק בגירסת הדיסק, תרשו לי לומר לכם – וואו. סחרוף, שלא הותיר אצלי זכרונות בולטים במיוחד בעטיפותיו עד היום, מציג בחוברת המצורפת עבודות נפלאות של האמן אבי יאיר, שעיקרן מתערוכה בשם "אתה נמצא כאן" ועוסקות במיקום האדם בסביבה שלו, על כל מנעד הסביבות אליהן ניתן להתייחס. השילוב בין העבודות של יאיר לנושאים שבהם האלבום נוגע פשוט מצוין, ואין לי אלא להפציר בכם לקנות עותק מודפס ולא להסתפק בגירסה האינטרנטית.
בדומה לשימוש של כנסיית השכל בעבודות של אמנית הוידאו ארט מיכל רובנר (לעטיפה המקסימה של "שורות של אנשים"), ו- know hope שעשה את הקולקטיב החדש, אנחנו עדים לכיוון חדש ומרענן במוצר שהמוסיקאי מספק למאזינים ולמתבוננים. כמעט חמישים שנה אחרי הבננה של אנדי וורהול, ואנחנו מתחילים לראות קשר מתהדק בין מוסיקאים לאמנים פלסטיים, אמני וידאו וציירים גם כאן אצלנו. תענוג!
במה מדובר: "אתה נמצא כאן" יצא עשר שנים לאחר אלבום הסולו הקודם של סחרוף. מאז הספיק להוציא מיני אלבום עם אינפקטד משרום, אלבום הופעה משולש, אלבום עם פורטיס ולשחרר שני תקליטים עם רע מוכיח (האחרון שבהם, "אדומי השפתות" כולל עיבודים לשירי אבן גבירול). סחרוף השתמש באלבום בטקסטים של דן תורן, רוני סומק, נעם רותם, עמיר לב, חביבה פדיה וכן פסוקים מספר תהלים. הלחנים והעיבודים מורכבים ועשירים במיוחד, תוך שימוש במגוון רחב של כלי מיתר המעניקים סאונד אוריינטלי בדרכו הטיפוסית של ברי. מבין שירי האלבום שוחררו "העין" (איזה סינגל מעולה!), "כלום זה לא סתם" ו"זמן של מספרים".
אז ככה:
"לא סתם זה נקרא 'אתה נמצא כאן', למרות שזה היה שם של תערוכה של חבר שלי…. גנבתי לו את השם. כשהייתי בתערוכה אמרתי לו: 'שמע, זה מאוד מתאים, זה מתאים שאתה תעצב את העטיפה, אני רוצה את המשפט הזה ולהשתמש בו'… הנושא העיקרי [באלבום] הוא קצת המקום, וגם איפה אני נמצא"
ברי סחרוף, מתוך ראיון עם קוטנר על האלבום, 24/4/11
הקשר בין ברי סחרוף לאבי יאיר החל כבר בשנות הנעורים. "היינו ביחד בתיכון", מספר יאיר. "גם פורטיס, שהיה מבוגר מאיתנו בכמה שנים, הצטרף באיזשהו שלב. אני זוכר קומזיצים שברי היה מנגן ופורטיס היה שר". אם בעבר עסק בעיקר בציור, בשנים האחרונות החל האמן להתעסק במפות. "שם התערוכה ["אתה נמצא כאן"] נבע מההתעסקות שלי במפות אבל גם מהמקום הנפשי, הרוחני, שאתה נמצא ברגע זה. אפשר לומר שהאסמבלז'ים שיצרתי עם דמויות ומפות יוצרות מצבים שהצופה יחבר להם רגש והזדהות. העבודות שלי הם עם הומור, בלי אמירה ביקורתית או פוליטית אבל מאלצות את הצופה להסתכל על הקיום שלו. משעלתה התערוכה "אתה נמצא כאן" בגלריית RAWART ב- 2010, הזמין את ברי לבקר ולהתרשם מהעבודות. "מספר שבועות לאחר מכן, ניגשו אליי ניצן [זעירא] וברי וביקשו להשתמש בעבודות שלי לאלבום. ברי מאוד התחבר ורצה שזה יהיה הויז'ואל של הדיסק".

"אתה נמצא כאן". מבוסס על Bunting's clover leaf map, מפת עולם אלגורית מ- 1581 עם ירושלים במרכז, ואפריקה, אירופה ואסיה בשלוש צלעות התלתן. העבודה שימשה כהזמנה לתערוכה של יאיר וגם מופיעה על הדף האחורי בחוברת.
על עיצוב העטיפה היה אמון דור כהן, מעצב ותיק ופעיל מזה שנים רבות בתחום עטיפות התקליטים (לאחרונה עיצב את העטיפות של אהרן רזאל ורגאייסטאן). "אברום [אבי יאיר] הוא אמן, ולא היה לו נסיון קודם בעיצוב של עטיפות לתקליטים. פנו אליי מנענע דיסק, על מנת לסייע לעטיפה לקרום עור וגידים. אם בתחילה הבנתי שזה עומד להיות בעיקר ביצוע, מהר מאוד גיליתי שיש פה עיצוב גרפי פר אקסלנס". במשך התקופה נפגשו כהן ויאיר על מנת לבחור את העבודות המתאימות. "חיפשנו אימאג'ים שמתאימים לשירים, אבל רצינו להמנע מליצור קטלוג עבודות של אברום". חלק מהאימאג'ים כבר הוצגו בתערוכה ונדרשו רק חיתוכים והתאמות למימדי הדיסק. מס' עבודות, לעומת זאת, נוצרו במיוחד לשם התקליט (דוגמת האימאג' שליווה את השיר "בדרך לערד"). העבודות שנעשו בתוך מסגרות עץ (כמו זו שבשער הקדמי) מותאמות לפרופורציות של דיסק, והוקטנו למימדים המתאימים. אברום ממשיך: "לאחר כמה פגישות שברי וניצן ביקרו בסטודיו והאזנה ל-9 קטעים מהדיסק, הכנתי 2 עבודות לשער, עבודה לצד האחורי וכן עבודות לשיר "בדרך לערד" ול"כלום זה לא סתם" שבסוף היה על עטיפת הסינגל השני. העבודה האחרונה בחוברת נושאת את השם "אתה נמצא כאן" והיתה על ההזמנה לתערוכה עצמה".
כהן מספר שעיצב את הלוגו של "אתה נמצא כאן" עם החצים, וסייע כמובן בבחירת הפונטים לעטיפה. "אם תשים לב, השם של ברי ו\או תמונה שלו לא מופיעים כלל, לא על הצד האחורי ולא על הצד הקדמי" (הלוגו בתמונה למעלה מופיע כמדבקה על הניילון שעוטף את הדיסק בלבד). "ברי לא רצה תמונה שלו באלבום, רק תמונה של הח'ברה שלו באולפן – בנו הנדלר, דן תורן – אולי נובע מהיותו צנוע שכזה. בסופו של דבר, זה פשוט לא השתלב עם המבנה והקונספט של העטיפה וזה ירד מהפרק".
שניהם מספרים בהתלהבות רבה על העבודה המשותפת והמהנה ביחד על העטיפה. "זה היה כיף גדול, המון התרגשות", מסכם יאיר. "אחרי שנים של היכרות, ואחרי 4-5 חודשים של עבודה מאומצת, יצאה עטיפה שאני מאוד אוהב. ידעתי שברי מצליח, לא עקבתי באופן מיוחד. בשבילי הוא חבר. רק עכשיו הבנתי שאני בעצם עושה משהו למישהו באמת גדול בארץ". ואילו כהן מוסיף: "היה לי חלום להוציא את זה גם בויניל, במידות גדולות… העלתי את זה אבל אני מודע ומבין כמובן שאין לזה השוק הדרוש בארץ. זו הפעם הראשונה שברי היה מעורב ממש בעטיפה של האלבום שלו, ואני מאוד אוהב את התוצר הסופי. אני חושב שזו אחת המוצלחות שלו".
ברי סחרוף, "אתה נמצא כאן", נענע דיסק, 2011. אמנות וקריאייטיב – אבי (אברום) יאיר. עיצוב – דור כהן. צילום – יעקב הררי. (תודה לאפרת מגלריה RAWART) תוספת מאוחרת: יניב אלון, שעושה חיל באתר "המגבר", ראיין בתוכניתו הקודמת את ברי סחרוף, במסגרתו נתן המוסיקאי את הצד שלו לכל עניין העטיפה של האלבום. יניב הגדיל לעשות, תימלל עבורכם את השיחה בנושא ושמח לשתף אותה כאן. אתם כמובן גם מוזמנים להאזין לראיון המלא (והמצוין). יניב, תודה! ש: האלבום נושא את שמה של תערוכה, של אברום, אבי יאיר.אבי יאיר הוא חבר טוב, חבר ילדות. אפשר לומר שהיינו באותה ג'מעה בתיכון. אחר כך אני נסעתי לחו"ל ואני חושב שהוא גם נסע לטייל ולא היינו ממש בקשר, אבל אני יודע שהוא התחיל להתעסק באמנות. הוא עשה כבר כמה תערוכות אז, ויצא לי לראות כמה תערוכות שלו, ובמקרה, בזמן שעבדתי על האלבום הזה, זה היה באמצע ההקלטות, משהו כמו לפני שנה וחצי, קיבלתי הזמנה לתערוכה שאברום שלח לי שהייתה ממש לא רחוק […] וקפצתי לשם אחרי ההקלטה, ופשוט אמרתי לו: "אברום, כל העבודות האלה, מאוד מתאימות לכל החומרים שאני מקליט".
ש: פתאום עשה לך סדר? נתן איזו מסגרת לאלבום?
פתאום זה נתן לזה תמונה, התמונה של הביתיות, של המקומיות. דיברתי על זה כל הזמן עם עמיר לב כשהיינו כותבים, ואמרתי לו אני רוצה מקומי, לא גלובלי. לא רוצה יותר גלובליות. זה נוכח חזק בעבודות של אברום והוא קרא לתערוכה "אתה נמצא כאן".
ש: אז מה נולד קודם? השיר או התערוכה?
השיר "אתה נמצא כאן", כבר היה אז אבל הוא לא נקרא ככה, והמילים "אתה נמצא כאן" לא היו שם. היה טקסט קצת אחר.
ש: כמו חלק של פאזל שהתלבש?
ממש ככה. ואמרתי לו תשמע, אני רוצה להשתמש בזה אם אפשר, והוא היה נדיב. הוא איש מדהים ואמר לי "בטח, בכיף". וככה זה נהיה סוג של יצירה אחת משותפת וזה התלבש ממש בצורה מדהימה.
מעולה.
סחרוף סיפר עוד קצת על התערוכה והחיבור לאברום בראיון שלי איתו:
http://www.hamagber.co.il/2011/04/hamagber-42-200411.html
פוסט מצוין!
לייק
יפה כתבת. תהיתי כמה מהר יעוט הבלוג על הפוטנציאל המעניין של המפגש בין האמנים בעטיפה הזו…
רק אוסיף ואומר שההעלאה לבנדקאמפ אינה הפתעה גדולה – נענע דיסק נתנה אופציה להאזנה לכל הדיסקוגרפיה של סחרוף באתר שלו כבר לפני שנים, כמו גם הוציאה את 11א' בפורמט קבצי mp3 בחנות דיגיטלית כשבוע לפני הוצאתו כדיסק לחנויות במטרה לחזק את נושא קניית הפורמט הדיגיטלי. בנדקאמפ הוא פשוט השלב הבא מבחינה טכנולוגית להמשיך בקו הזה.
לייק לפוסט!
[…] הסבר מפורט ומעניין על עטיפת האלבום בבלוג "סיפור כיסו… […]
רק חייבת לציין שזה אחד האלבומים היחידים שקניתי בגלל העטיפה.
ז'תומרת, אני מניחה שבכל מקרה הייתי קונה אותו מתישהו, אבל כשנכנסתי לתו השמיני אחרי שבוע שגם ככה כלל כמה רכישות רציניות, ונתקלתי בדבר היפהפה הזה – פשוט לא יכולתי לעצור את עצמי מלהעביר אותו לבעלותי החוקית.
יופי של אלבום, יופי של עיצוב, יופי של פוסט.
[…] באתר. אתם בחרתם את ברי סחרוף החדש והמשובח (שפורסם כאן), אבל החלטתי בכל זאת לתת את הכבוד הראוי גם לסגנו בסקר, […]
[…] האמן אבי יאיר והמעצב דור כהן, וניתן לקרוא עליה בהרחבה כאן. עטיפה שדורשת זמן ומשאירה מקום למחשבה, ולא רק לשם רפרוף […]
מישהו יודע מה המקור של המפה?
במבט ראשון היא נראית כמו משהו מאיזה ספר לימוד ישן,
אבל פתאום קפץ לי לעין השם "תל-אביב-יפו" שלדעתי לא היה קיים כך (כשם אחד) עד לפני כמה שנים כשהעיריות של תל אביב ויפו התאחדו…
המפה המקורית מוכרת בשם "מפת פרח" היא נוצרית ולפיכך מציגה את ירושלים במרכז. ע"פ ויקיפדיה היא משנת 1594 ויצר אותה היינריך בונטינג. והנה תמונה מקורית http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:1581_Bunting_clover_leaf_map.jpg
תבליט שלה מוצגת בבניין העירייה בירושלים.
[…] בעשרים השנים האחרונות (ובפרט את האחרון של ברי סחרוף, שכתבתי עליו בזמנו), ויש לו המון ידע ונסיון שהוא מביא איתו. תולדה מוצלחת […]
האלבום הזה לגמרי תפס אותי בשמיעה הראשונה, ואחרי הפוסט הזה הייתי חייבת לקנות אותו. לשמוע ולקרוא ולדפדף ביחד זה תענוג. תודה רבה