בנאדם צא מהחור
העולם מתפרק והעתיד הוא שחור
נשארו רק סוכני המכירות
הם תוקפים מכל עבר מבלי להרפות
מתוך "יורד עולה"
קודם כל: שימו פליי
דבר העורך: אני יודע מעט מאוד על תומר בן אפרים. אני זוכר את הסינגל החביב עולם מושלם שיצא מאלבום הנושא את אותו שם לפני איזה 8 שנים (בדיעבד ניתן היה לשים לב להפקה, לגיטרות ולטאץ' של רן שם-טוב מאיזבו). חוץ מזה, לא ממש נתקלנו. כלומר, עד שראיתי את העטיפה של האלבום הזה. התמונה נהדרת ומיד משכה את תשומת הלב שלי. היא אפילו נראתה לי מוכרת, אבל לא ממש ידעתי מאיפה. מסתבר שלא הייתי לבד – להלן הפתרונים.
במה מדובר: תומר בן אפרים ניגן בראשית שנות התשעים בניו יורק במספר הרכבים יחד עם הנגנים שליוו את דיוויד ברן מהטוקינג הדס. אחרי חזרתו לארץ, חזר לנגן ונוצר קשר עם רן שם טוב והם החלו לעבוד ביחד מוסיקלית. עד היום שיחרר בן אפרים את האלבומים "עולם מושלם" ב- 2003, "הקוסם" ב- 2006 ואת אלבומנו המדובר ארבע שנים לאחר מכן.
תומר בן אפרים מביא באלבום זה חזון אפוקליפטי משהו, בסגנון ישיר, ביקורתי וממוקד ובהפקה נפלאה של שם טוב.
אז ככה: התמונה (במקור בשחור-לבן) היא של צופים בניסוי גרעיני, שנתבצע בתחילת שנות החמישים ע"י האמריקאים. יש גירסאות סותרות לגבי המיקום שבו היא צולמה, בין אם זה בנבאדה ובין אם זה באתר הניסויים הגרעיניים Enewetak Atoll באוקינוס השקט (יודעים לשפוך אור על הסוגיה? הגיבו למטה או כתבו לי! אני מחפש תשובה). תומר בן אפרים מספר: "באשר לקונספט, הפצצה מתייחסת למצבנו המאויים מפצצות ומטילים, וכמובן לאיום ה-פצצה, כפי שהדברים מופיעים למשל בשירים "בצילה של הפצצה" ו"המפץ הגדול". אבל מעבר לחרדה הביטחונית כדימוי, הפצצה מייצגת איום קיומי תלוי ועומד ברמה האישית המייצר חרדות של שקיעה, התנוונות, התרוששות".
על עיצוב העטיפה היה אמון אסף בילט, במאי מוכשר ומעצב יצירתי במיוחד. בהתחלה היה רעיון שעסק ב"פצצה" והתפוררות מסוג אחר – המשבר הכלכלי שפקד את העולם. "רצינו לעשות משהו שקשור לפיטורין או לקריסה כלכלית של היחיד", מספר בילט. "תומר בא עם הרעיון ללכת אחד לאחד עם שם האלבום. כשבא הכיוון החדש הבנתי שכחסיד של מתודולוגיית "TLB" (תן לו בראש, אם תהיתם) עדיף ללכת על הפשוט, החזק והבומבסטי". אחרי שהבינו שהם מעוניינים ללכת עם הקונספט של פצצות וצללים, חיפש ומצא בילט את הצילום ברשת.
"לאחר שהיינו מרוצים מהסקיצה, היינו אבודים", הוא מתאר. "כמעצב שמכבד את עצמו ומקשיב לעורך הדין שלו, כמובן שלא יכלתי להשתמש ב'תמונה שהורדתי מגוגל'. אבל איך מוצאים למי שייכות הזכויות על התמונה?" הפתרון לא בושש לבוא והגיע מכיוון יצירתי למדי. סטארט-אפ שחבר עובד בו, TinEye הוא מנוע חיפוש לתמונות ב"רברס". "אתה מעלה את התמונה שלך או שם לינק אליה, והאתר מוצא לך את כל השימושים של התמונה ברשת, כולל מניפולציות עליה, crop-ים וכו'. אמריקה באינטרנט!" מספר בילט בהתלהבות (זה אכן מגניב ביותר). "מצאנו את התמונה והתברר שהזכויות מוחזקות על ידי GettyImages. רכשנו את התמונה והפצצה היתה מוכנה".
"ניגשתי לעיצוב שאר חלקי העטיפה באווירת דימונה – צבעים מדבריים, טקסט מלוכלך ומגורען, עיצוב הלייבל וכמובן צילום של תומר במשקפי מגן תואמים, שצולם על ידי דורון פרחי, צלם ושותף ליצירות שלי שנים רבות". בילט מוסיף: "מאחר ובתקופת ההורדות חובה לצ'פר את מי שממש הולך לחנות וקונה דיסקים, החלטנו להעניק שי לכל רוכש – משקפת להגנה על עיניך בשעת התקפת אטום – גזור ושמור!". לשיר הנושא "בצילה של הפצצה" יצא גם קליפ בבימויו של אסף, שנערך מסרטי הסברה אמריקאיים משנות הארבעים.
תומר בן אפרים, "בצילה של הפצצה", 2010. עטיפה קדמית – לא ידוע. צילום – דורון פרחי. עיצוב -אסף בילט.
עטיפה חזקה, ללא ספק.
הצילום של העטיפה הקדמית הוא ללא ספק מהאזור הפסיפי – שים לב לים ברקע. כל אזורי הניסוי בתוך ארצות הברית לא היו קרובים לים, אלא באזורי מדבר נידחים. כלומר, מדובר באחד מהניסויים באוקיינוס השקט, באיי מרשל.
היו ניסויים בכמה מהאטולים באיי מרשל, למשל אטול אנווטק – המפורסם ביניהם הוא זה של אטול ביקיני, שממנו מוכרות התמונות של אנשים חמושים במשקפי הגנה בלבד, צופים מלב ים במחזה הנורא ולא מודעים להשלכות הנוראיות שלו על בריאותם העתידית.
בכל אופן, הצילום הנ"ל בגרסתו המקורית ובאיכות מעולה מופיע בגלריה מדהימה ומזעזעת של הניו יורק טיימס על ניסויי הגרעין:
https://www.nytimes.com/interactive/2010/09/14/science/20100914_atom.html
[…] לאתר את הבעלים על זכויות היוצרים. על הפתרון (המפתיע!) תוכלו לקרוא כאן, אם […]
[…] קטן לסיום: בראשית ימי הבלוג, הוצג כאן סיפור העטיפה של "ביום של הפצצה", אלבומו של תומר בן אפרים. בעטיפה ההיא, לא ידע המעצב איך […]