לרגל החג, כמה מהכותבים האהובים עליי בעברית מנסים להשיב את התשוקה וחוזרים אל אלבום מן העבר לבחירתם, עם זכרונות ממשיים לעידן שבו היה תוקף למוצר פיזי שהיה וגדל שם איתך. אלבום שהוא יותר משיר מזדמן ששמעת ועברת הלאה, תולדה של זילות החומר וההיצע האינסופי בעידן הדיגיטלי. אלבום שהיה שלך והתמסרת אליו. והפעם: ניר גורלי, בעל הבלוג המצוין "עשוי להכיל בוטנים" , משדר בקול הקמפוס ועורך מדור המוזיקה בעכבר העיר עד לא מזמן, חוזר אל "פצעים ונשיקות" של מוניקה סקס.
בפרקים הקודמים:
א. יאיר יונה על "עשרים וארבע שעות" של בנזין.
***
איזו מוזיקה שומעים היום ילדים בני 13? נתן גושן? עומר אדם? הדג נחש? זו שאלה שבאמת מעניינת אותי. גיל 13 אולי מזעזע בפני עצמו, אבל חשוב מבחינה מוזיקלית. זה גיל שאנחנו מספיק בוגרים כדי לשים לב למוזיקה שאנחנו שומעים אבל לא מספיק בכדי לפתח סביבה אידיאולוגיה. למרות שאנחנו עדיין די פתוחים להכל, אני מאמין שלא מעט מתפיסת העולם המוזיקלית שלנו מתגבשת בגיל הזה. לכן אני צריך להגיד תודה למוניקה סקס. כי כשאני הייתי בן 13, לפני כמעט 18 שנה, הם הוציאו את אלבום הבכורה שלהם, "פצעים ונשיקות".
אני זוכר שתי פגישות משמעותיות עם האלבום. הראשונה היתה כשרק יצא ב-95'. כאמור, הייתי בן 13. מחובר באינפוזיה ל-MTV כבר כמעט שלוש שנים. כמו הרבה ילדים, לפני שגיליתי את ההתנשאות המוזיקלית וההון החברתי שנילווה אליה, לא ממש עשיתי אבחנות ז'אנריסטיות. איסט 17, סוויד, אייס אוף בייס. הכל הולך. כן, היתה לי נטייה לרוק גיטרות, אבל באותה תקופה לא ראיתי צורך מיוחד לחקור אותה. מדונה מוציאה קליפ חדש? זה בסדר, תעמיסו הכל. ורכשתי גם קסטות כמובן. בון ג'ובי, REM, ארוסמית'. כולן נבחרו בקפידה. כולן לועזיות.
בארץ, תחילת שנות ה-90 היתה מזוהה עם מה שנהוג לכנות "דור הרוקסן". כילד, ההגדרות האלו לא באמת הגיעו אלי. גם ככה הייתי צעיר מדי בכדי להתעניין בכתבות או ללכת להופעות. רוב ההכרות המוזיקלית עם אלבומים ישראלים שיצאו באותה תקופה הגיעה דרך אחים גדולים של חברים (זכורים לי במיוחד האלבומים השניים של זקני צפת ואיפה הילד). הדיסק "פצעים ונשיקות" היה שונה. בהיותו "צעיר" מהאחרים יצא שכבר הכרנו אותו בעצמנו, ללא תיווך ובזמן אמת.
אלבום הבכורה של מוניקה סקס היה האלבום הישראלי הראשון שאהבתי באמת. כדי להבין את גודל ההישג אתן הצצה חטופה לסביבה בה גדלתי. הייתי בן בכור להורים שהיו אובססיביים למוזיקה ישראלית, בעיקר ישנה. מגיל אפס הוזנה התודעה שלי באינפורמציה, שכמובן לא היתה רלוונטית עבורי, על להקות צבאיות, שלישיות וצמדים משנות ה-60, ובאינספור קסטות שגם היום יכולות להשתלב נהדר בתכניות "ארבע אחר הצהריים" בגלי צה"ל או "סופשבוע עברי" ברדיו ללא הפסקה. כמו ששרו יוסי בנאי ורבקה מיכאלי – ילדות קשה.
ללא אפשרויות לברוח או יכולת להשפיע על המציאות נאלצתי לפתח נוגדנים. כל מה שהיה ישראלי היה מוקצה מבחינתי. בגלל זה החיבור עם MTV היה כל כך עמוק. זה היה המרד שלי. מועדון סגור שלהורים שלי, ולמוזיקה שמזוהה איתם, לא היתה אליו כניסה. ולכן ההישג של "פצעים ונשיקות" גדול כל כך. לא תפסתי אותו כאלבום ישראלי. בראש הקטן שלי ובטווח אופקיי הצרים הוא נכנס למגירה חדשה לגמרי. היתה מגירת ה-MTV וכל מה שהגיע משם. היה את אוסף הדיסקים והקסטות המוקצה של אבא שלי, והיו מוניקה סקס. מוזיקה ישראלית אבל כזו שלא קשורה לדבר ולא תלויה בדבר.
אהבתי את רוח הנעורים (איזה מושג זקן) של "סאן חוזה", את ההומור ב"אחר כך", את הזעם של "180". וכמובן את "פצעים ונשיקות" ו"על הרצפה" שהיו אז להיטי ענק. האחרון אפילו הושמע במסיבות כיתה. יש לי זיכרון מטושטש מהליכות משותפות עם חבר טוב (עד היום) לאימון כדורסל, שבהן היינו שרים את כל השירים בעל פה ועושים אחד לשני קולות שניים. זה האלבום שלימד אותי לאהוב מוזיקה בעברית, בעיקר בגלל שהוא דיבר בשפה שלי. בטקסטים ובמוזיקה. זה גם האלבום ששנתיים אחר כך סיפק לי שיעור ראשון וחשוב באכזבה היפסטרית. זו הפעם הראשונה שאהבה שהחשבתי כפרטית הפכה לנחלת הכלל. זה קרה כמובן עם עליית הסדרה "פלורנטין" שהפכה את "מכה אפורה" ללהיט מאוס.
האמת היא שבאותה תקופה לא היה לי עותק פיסי מהאלבום (כאמור קניתי רק לועזי). אבל הלוו לי אותו. לא זוכר מי, אבל כן זוכר את האלבום נחרש אצלי לתקופה ארוכה ובשלב מסוים נעלם. ההחלטה לקנות אותו הגיעה רק כמה שנים אחר כך, בפרץ נוסטלגיה, כשהייתי בן 17. כן, נוסטלגיה, אמנם עברו רק ארבע שנים, אבל הייתי כמעט אדם אחר. בגיל 17 בזתי לטעם המוזיקלי של עצמי בן ה-13, לכן הצ'אנס שנתתי לאלבום כלל אינו מובן מאליו.
ההאזנה החוזרת היתה נפלאה. פשוט גיליתי אותו מחדש. לראשונה גם הערכתי את הטקסטים המעולים שבו. זה לא יאומן ששיר אנטי ממסדי שמתאר סיפור אונס אשכרה יצא, והתקבל, כסינגל ברדיו ("כל החבר'ה"). והיכולת של יהלי סובול לתאר רגע אחד קטן כמו ב"עיניים טובות" היא נדירה. בעיקר גיליתי את "רקוויאם לבלונדינית" שסוגר את האלבום, עם העיבוד העצמתי והמשחק הטקסטואלי. בגיל 17 התחרות המוזיקלית על תשומת ליבי היתה קשה ביותר. אלו השנים שגיליתי את פינק פלויד, לד זפלין ו-The Who. למרות ההשוואות המחמירות, השיר, והאלבום, בהחלט התמודדו בכבוד.
"פצעים ונשיקות" היה ונשאר אלבום מושלם. גם היום אני חושב ככה. אין בו שיר אחד מיותר. דבר שאי אפשר להגיד על הקריירה הכוללת של מוניקה סקס. אחרי צאת האלבום הם טסו לארצות הברית וחזרו רק כעבור כמה שנים. זה היה ביג דיל. מבחינתי הלהקה הטובה בארץ התאחדה. כמעט בלתי נתפס בדיעבד לחשוב שאת מופע החזרה שלהם הם עשו במועדון פצפון כמו ה"פטיפון" ז"ל. זה רק מראה כמה אינדיווידואלי היה ה"ביג דיל" הזה. לא בדיוק חיכו להם בארץ. הם היו צריכים לתפוס את מקומם מחדש. ב-2001 יצא "יחסים פתוחים". למרות ההתרגשות מהחזרה לפעילות, כבר אז נאלצתי להודות שמדובר באלבום בינוני. אם הטקסט הזה הצליח באיזשהו אופן להעביר רבע מההתפעלות שלי מאלבום הבכורה שלהם, אפשר לדמיין את מידת האכזבה מהאלבום השני. ל"חיות מחמד" שבא ב-2003 אפילו לא נתתי צ'אנס.
לפני שנתיים, כשהשיקו את "מנגינה", אחרי עוד הפסקה ארוכה, העלו מוניקה סקס מופע גדול בהאנגר. זו היתה חגיגה גדולה שהוקדשה לדור שלי, ילדי "פצעים ונשיקות", אבל לא הרגשתי צורך להיות שם ואני לא מצטער שלא הייתי. מעטות הלהקות שמסוגלות לנפק אלבום מצוין כמו "פצעים ונשיקות", ואין טעם להתקטנן איתם על כך שלא שחזרו אותו. אבל החשיבות הגדולה שלו טמונה במה שהוא היה עבורי כשהייתי בן 13. את זה לא רק מוניקה סקס לא יכולה לשחזר, גם אף להקה אחרת לא. מה שיש ביני לבין האלבום הזה הוא ייחודי. כלוא בקפסולת זיכרון. אני באמת לא יודע מה שומעים היום ילדים בגיל הזה אבל אני יכול להגיד בלב שלם שכשאני הייתי בן 13, הייתי בידיים טובות.
כתבת יפה, אבל…..
…תן צ'אנס ל"חיות מחמד". אלבום טוב מאוד, עם הקאוור המוצלח ביותר (לטעמי) שנעשה בעברית לשיר כלשהו, הביצוע המושלם של יהלי סובול והחברים ל"שומר אריות" של להקה רטורית.
אולי עם הזמן אצליח להיפתח אליו. כשהוא יצא הייתי יותר מדי ממורמר שהוא לא "פצעים ונשיקות 2". כנראה שבאמת לא הייתי הוגן מדי
אגב, לא ציינתי את זה בטקסט (כבר נתתי לך קרדיט בפוסט אחר), אבל יש סיכוי גבוה שאת הדיסק המקורי קיבלתי ממך. אתה בטח זוכר שאתה אחראי לרוב מה ששמעתי בגיל הזה…
תודה רבה.
זה מחמיא לי.
האמת שחיות מחמד זה באמת אלבום מעולה. יחסים פתוחים אלבום יחסית חלש וגם מנגינה די בינוני (אם כי יש בתוכם כמה שירים מעולים). אולי מוניקה סקס חזקים באלבומים אי-זוגיים
מחזק את ידיהם של דור ובועז. חיות מחמד אחלה של אלבום.
ואם נחזור לנושא הבלוג – ל"חיות מחמד" יש את אחת העטיפות המעפנות ביותר בעיניי במוזיקה הישראלית. היא נראית כאילו עוצבה בדקה וחצי כדי לצאת ידי חובה רק רגעים בודדים לפני צאתו של האלבום, ועד כמה שאני זוכרת, גם לא ממש נוח לקרוא בה את המילים.
עטיפה גרועה מאוד ל"חיות מחמד". אני מסכים.
כאחד משני "הנאשמים" בצחיחות המוסיקלית עליה גודלת, הרשה לי תיקון קטן. היינו חסידי ה-70 בעיקר (לא רק ה-60), שני העשורים שהצמיחו את מרבית הערך והיופי במוסיקה, בישראל ובעולם. נכון שמתוך השפע הזה נמשכנו למלודי ואפילו לקיטש והמרד שלך היה נגד בעיקר נגד זה.
המרד היה כללי, עוד לא עשיתי אבחנות. הכל נשמע לי אותו דבר. החרמתי גם את הדברים היפים. כולל דברים שהיום אני שומע מרצוני החופשי
לא הייתי בארץ כשכל המוזיקה הזו קרתה. גם לי לקח זמן להפתח למוזיקה ישראלית וזה קרה דווקא דרך רוקפור. בכל מקרה, שמעתי את הדיסק הזה בדיעבד כמה שנים אחרי שהוא יצא. הוא לגמרי נשמע לי כמה רמות מעל כל השאר, MTV ועדיין נורא ישראלי. עדיין יש לי חיבה למוניקה סקס למרות שהם לא הצליחו למצוא כיוון חדש או להתעלות על האלבום המיתולוגי הזה.
עידו, צר לי אבל אני לא מצליח להסכים עם ה"לא הצליחו למצוא כיון חדש או להתעלות על האלבום המיתולוגי הזה".
לטעמי, בכמה מובנים "חיות מחמד" לא רק משתווה ל"פצעים ונשיקות" – אלא אפילו עולה עליו.
נקודת המבט הביקורתית-נוסטלגית של סובול על תל אביב והתרבות הישראלית הקורסת אל תוך עצמה ושלל שירים מעולים בזה אחר זה ("הקונפורמיסט", "שנים חסומות", "לא מתבייש באהבה שלי", "מספיק בן אדם") לצד נגינה מלאת חיים וקאוור יוצא-מן-הכלל ל"שומר אריות" של להקה רטורית,
וגם ב"מנגינה" יש כמה שירים פשוט פנטסטיים (שיר הנושא, "השמלה ממדריד", "ילד מפתח").
[…] « האושפיזין: ניר גורלי על "פצעים ונשיקות" […]
[…] ב. ניר גורלי על "פצעים ונשיקות" של מוניקה סקס. […]
[…] ב. ניר גורלי על "פצעים ונשיקות" של מוניקה סקס. […]
תודה על מה שכתבת! אצלי האלבום הראשון של לויד קול והקומושנס ובמידה מסוימת האלבום הראשון של אהוד בנאי והפליטים מילאו תפקיד דומה, ותמיד תהיה לי פינה בלב בשבילם. נדמה לי שהתהליך שתיארת הוא מאד נפוץ, אני גם זוכר את האכזבה שלי מהאלבומים הבאים שלהם, (למרות שבמקרה של לויד שמרתי על נאמנות ארוכת שנים, אולי בגלל שהוא לא מפה). גם לי לקח שנים להבין שלויד קול לא יכול להפוך אותי שוב לבן 13 עם מצבור של נוירונים פנויים במח שרעבים למוזיקה וטקסטים. כמו שאומר שיר מהאלבום החדש של מוניקה שעוד מעט ייצא – "אי אפשר לחצות פעמיים את אותם השמיים." האלבום, זה בטוח, יהיה אי זוגי, כך שלפי התיאוריה של דור יש לו יתרון התחלתי.
חג שמח
יהלי.
תודה על התגובה שלך. וגם על הספורטיביות 🙂 מבטיח לתת צ'אנס לאלבום הקרוב
קודם לך תעשה שיעורי בית ושנן את "חיות מחמד"…
(-:
אין ספק שפצעים ונשיקות היה אחד מאלבומי הניינטיז הטובים שיצאו פה, עם יחסים פתוחים יש לי רגשות מעורבים,לא אלבום שלם כמו פצעים, אבל יש בו כמה פנינות, אני מסכים עם בועז שחיות מחמד בפרספקטיבה של היום הוא אלבום יותר טוב אפילו מפצעים , אבל האימפקט שלו לצערי הוא קטן בהרבה מרוח הנעורים שהיה לפצעים, טקסטואלית הוא עולה עליו , כשמנגינה יצא עבדתי בחנות תקליטים שלא נציין את שמה, ולמרות ערמות הציניות שמגיעים מעובדי חנויות הדיסקים והתקליטים כולל ממני , אני שומר חסד למוניקה סקס וניסיתי להקשיב לו , ולתת צ'אנס אמיתי . לצערי התאכזבתי מאוד מאלבום שהרגיש לי אנמי ומיושב ביחס לחומרים קודמים (כן יהלי אני ממש מקווה שאתה קורא את זה) ולא הייתי מגיב על זה בלי הפוסט הזה ,אז אוליי טוב שקראתי את זה . הסיבה שאהבתי את מוניקה סקס היתה שהאמנתי שמי שכותב את רוב הטקסטים (יהלי) יודע מה הוא רוצה להגיד וגם יודע איך להגיד את זה , ובשביל להגיד דברים בישראל של היום צריך ביצים . כשרוב האומנים פה כותבים שירים לדוד ולדודה ושאמא תהיה מרוצה או בשביל להיכנס לפאקינג פלייליסט הגלצי ,(הרדיו זה כבר סיפור בפני עצמו, איתך הסליחה בועז למרות שאתה לא הבעיה בו ) . בקיצור מה שאני מנסה להגיד פה זה שחסר מאוד במוזיקה הישראלית מישהו שלא בחר בבינוניות , או במכנה המשותף הכי נמוך (מחזיק את עצמי מלציין שמות) ויהלי כבר הוכיח שהוא מסוגל גם אחרת , אני מקווה שמנגינה היה מעידה חד פעמית , ושבאלבום הבא כבר יחזור העומק + היכולת גם לתת בראש …זה השילוב המנצח אם מחברים את פצעים ונשיקות ואת חיות מחמד …
לא, ברצינות:
יש עוד אמן ישראלי שבאמת חושב על הפלייליסט בגלגלצ כסוג של מנוע לקריירה?
זו באמת מוטיבציה למישהו ב-2013, לכתוב-שיר-כדי-להיכנס-לפלייליסט-בגלגלצ?
תתפלא כמה אנשים מקשיבים לתחנה הארורה הזאת …וחוץ מזה ההגדרה לאמן רציני לא נראה לי כוללת את האנשים שדיברתי עליהם, אולי בדרן רציני …
אז יצא ש"יחסים פתוחים" יושב אצלי במערכת שליד המיטה בשבוע האחרון.
ואני רוצה לתבוע את עלבונו: דיסק שנפתח בשיר הכי יפה של מוניקה סקס ("כביש מהיר") חייב להיות לפחות טוב מאוד. ובעיני, זה אלבום נפלא. קצת פחות להיטי מקודמו ומאוחרו, אבל מאפיין הרבה יותר את מה שיהלי סובול הפך להיות עם השנים: משורר הרוק התל אביבי הבולט של דורו.
( ומן הסתם זה גם בגלל שהאלבום הזה פגש אותי בחודשים המתוקים שאחרי השיחרור ותפס מקום טוב בלב שלי )
[…] ב. ניר גורלי על "פצעים ונשיקות" של מוניקה סקס. […]
[…] ב. ניר גורלי על "פצעים ונשיקות" של מוניקה סקס. […]
תודה רבה גם על הכתיבה וגם על התגובות!
קלעת גם לחוויה שלי מהאלבום, גם איפושהו קסטה או דיסק מתנה לפתיחת חשבון בנק והוא הגיע אלי וגם היום יש לי פינה חמה אליו, ורצון להקשיב לעוד חומרים שלהם שאף פעם לא ממש יצא לי, תודה על ההמלצות והיי בועז! אפרופו, המחברת הגיע בשלום בדואר? לא ידעתי אם תאהב את השימוש הזה בתקליטים ישנים או שהשביתה של הדואר עושה את שלה