היי! מה עשיתם לאתר שלי???
סיפור, כיסוי חוגג אתכם את פורים בפוסט מיוחד לרגל החג. על הכותרת ה- doodle-ית שתישאר פה לימים הקרובים אחראית מעצבת הבית עדי אלוני, הנהדרת כהרגלה.
אז מה התבשל הפעם? לא רק לכם מותר להתחפש, אלא גם לאלבומים ישראליים. כרגיל, גם כאן אנחנו די מפגרים אחרי העולם (ב"עכבר העיר" היה יופי של מדור, אם אפשר לקרוא לזה ככה, שבו נהגו להציג מדי שבוע מחווה כזו או אחרת של עטיפות אלבומים לעטיפות ותיקות יותר – אם כי בעיקר של כאלה מחו"ל). אז אחרי שעות רבות של נבירות וחפירות בשבועות האחרונים, אני יכול לומר בגאווה שגם לנו יש מה להציע ממיטב התוצרת המקומית. להלן כמה עטיפות ישראליות שהתחפשו לעטיפות אחרות, בין אם מתוך מחווה לאלבום, בין אם לשם הלצה בלבד ואפילו אחת בטעות. ואם יש למישהו מציבור הקוראים עוד הצעות, כתבו לי ותזכו לתהילת עולם!
Oh! Darling
מעבר החצייה המוביל לאולפני EMI, שבו הצטלמו חברי הביטלס לעטיפת האלבום Abbey Road, הוא כנראה המפורסם ביותר בעולם (מצולם 24/7 פה ב- webcam, ורוב הסיכויים שתיפלו על רביעיית חברים צועדים ומחקים את התמונה המפורסמת): התמונה מבוססת על רעיון של פול מקרטני, וצילם אותה איאן מקמילן המנוח בשעות הבוקר, במשך כמה דקות שבה עצרה המשטרה את התנועה באותה נקודה. את לוחית הרישוי של החיפושית הלבנה משמאל (שייכת לאחד מדיירי האיזור) גנבו כל כך הרבה פעמים, עד שלבעלים נמאס והוא מכר אותה (להרחבה, אני ממליץ על מה שיש ל- BBC להגיד על העטיפה). לעטיפה נוצרו אינספור וריאציות (לא תאמינו כמה!!), כולל אחת מקומית שלנו:
העטיפה כוללת את חברי להקת איזולירבנד (הזכורים לכם מ"מלודי" מקדם אירוויזיון כלשהו בשנות השמונים) בתלבושות, פלוס איזולירבנד צהוב, פלוס חיפושית צהובה משמאל, פלוס כלבלב בגירסה מקומית של התמונה. האלבום "ישן וגם נחר" הוא קליל, תמים ומצחיק (הומור שנות השמונים, אני מזהיר) וגם שמו המבודח הוא וריאציה על אחד מאלבומיו הראשונים של אריק איינשטיין, "ישן וגם חדש".
איזה בררה, איזה חנטריש
ב- 1969 יצא אלבום הבכורה של הצ'רצילים, שאת עטיפתו אתם לבטח מכירים. האלבום היה כולו על טהרת האנגלית ונחשב לאחד מאלבומי הרוק הישראלים הראשונים שיצאו בארץ. מרבית שירי האלבום נכתבו על ידי רוב הקסלי וסטן סלומון, כשהסאונד הפסיכדלי הבריטי שהביאו עימם פגש את הצליל הישראלי וכמובן את הגיטרות של חיים רומנו.
קוביאשי פורצלן, להקה פ'אנקית חביבה (שימו פליי – קצת שמייח, מה אכפת לכם?)
חידשה עם הרבה גרוב וסטייל את "כפרה" של דני בן ישראל, כששלמה מזרחי מתארח על הגיטרות. המקור (לא פחות טוב!) יצא בשנות השבעים באלבומו של בן ישראל "חנטריש שלוש ורבע", שנחשב עד היום לפריט אספנים נדיר. העטיפה שעיטרה את הסינגל היא מחווה לעטיפת אלבומם הקלאסי של הצ'רצ'ילים.
טרטקובר, טייק א'
עטיפת האלבום "צד א צד ב" (1978) של מתי כספי הינה אחת העטיפות המוכרות שעיצב דוד טרטקובר (אני מתבייש שעוד אפילו לא יצא לי להזכיר אותו כאן באתר, אבל זה באמת רק עניין של זמן). האלבום מורכב ברובו המכריע מטקסטים שלא נכתבו על ידי מתי כספי, והוקלטו בעבר על ידי מבצעים אחרים. העטיפה, שהפכה לקלאסיקה ולאחד הסמלים המובהקים של האמן, מציגה את הפרופיל של כספי בשחור על גבי לבן בכל אחד מצידי התקליט .
לאחרונה הוציא אסף אמדורסקי את אלבומו "צד א". עטיפתו, שעוצבה על ידי קסניה שסטקובסקי (כמו גם את אלבומו הקודם "הרי את"), היא מחווה לאלבומו של כספי ובה נראה הפרופיל של אמדורסקי ובגירסה מודרנית יותר. שם האלבום נשען גם הוא אותו תקליט, ומתקשר לכינוי של אמדורסקי בקרב מכריו, א'.
טרטקובר, טייק 2
מה כבר לא נכתב על "מחכים למשיח"? אלבום המחאה המצליח בהיסטוריה של ישראל, עם שיר הנושא על נפילת הבורסה ב- 83', ולצד שירים כמו "זה לא נוח" ו"לא עוצר באדום" הצליח לתאר תחושת תסכול ולחץ בעם כמו שלא היה באלבומים אחרים אי פעם בהיסטוריה הקטנה שלנו. העטיפה, שראויה (ותזכה ביום מן הימים) לפוסט משל עצמה, עוצבה גם היא בידי דוד טרטקובר (צילם אותה עודד קליין) ונחשבת לאחת העטיפות הגדולות שנעשו בארץ. המאפרה, שכוללת סיגריות רבות, מסטיק משומש, עטיפת אקמול וחשד לבדל של ג'וינט, מסמלת בצורה נהדרת את הלחץ, כסיסת הציפורניים וחוסר הנחת ששררו בעם באותם ימים, ונחשבת לקלאסיקה.
בשנת 2003, במסגרת אירוע היפ הופ רב משתתפים שנושא את השם "עשור של גרוב ישראלי" (?!), יצא חידוש לשיר הנושא "מחכים למשיח" בביצועם של מוקי וברי סחרוף. כבר מספר רב של פעמים טענתי שיש שירים שלא צריך לגעת בהם, והתבדתי לאחר מכן. במקרה הזה, אני עדיין נע בחוסר נעימות בכיסא בכל פעם שחבורת הבנות שרה ברקע "משיח כבר לא מטלפן". אבל לענייננו – לסינגל התפרסמה עטיפה (מצטער על האיכות הירודה) שבמרכזה מאפרה ריקה, נקייה ומודרנית יותר, מעין גירסה נוחה ונעימה יותר לעין של האלבום המקורי. גם אם תחושת התסכול והלחץ של העטיפה המקורית הולכים כאן לאיבוד, תחפושת זו תחפושת ומקומה של עטיפה זו כאן איתנו בפוסט הזה (אני לא אוהב את כל החידוש הזה, בסדר???).
הבא יהיה יותר טוב
(תודה לערן מ"זה מסתובב" המצוין) אני לא מכיר את המקור, אני לא מכיר את הרימייק, אבל זה פשוט נהדר!
הכיסוי נחשף
ב- 1998 הוציאה אלאניס מוריסט את אלבומה השני Supposed Former Infatuation Junkie, שכלל גם את הלהיט Thank U (הקליפ שלו זכה לתגובות רבות בעקבות שיטוטיה של מוריסט בעירום ברחובות ניו יורק וברכבת התחתית). על גבי הדיסק עצמו הופיעה התמונה הבאה:
ב- 2010 יצא אלבום הבכורה של יעל קראוס (בוסה, פאניק אנסמבל ועוד התארחויות רבות). על עטיפת האלבום נראתה תמונה דומה להפליא:
אולי קצת מפתיע, אבל פשוט אין קשר. ניר גייגר, הצלם שאחראי לתמונה הזו, מספר: "לקח לנו המון זמן להחליט על קונספט לצילום השער של האלבום והעמודים הפנימיים. בשלב מסויים התחלנו לשחק על הרעיון של יעל מעורסלת בעירום על ספה עגולה. מאוחר יותר המנהל שלה נזכר שיש לחבר שלו שטיח אדום יפה ושזה יכול להראות טוב. צילמנו והתלהבנו מאוד מהתוצאה. חשבנו לעצמנו שיש לנו תוצאה גאונית ולא ברור לנו איך לא חשבו על זה קודם. ביום שפירסמתי את התמונה לראשונה, הפנו אותי אנשים לדיסק המדובר של אלאניס מוריסט. אמנם מדובר בפאדיחה, אבל לצערי לא הכרתי את העטיפה הזו. למזלי, אנשים רבים לא מכירים את העטיפה הזו, לכן רק בודדים העירו את תשומת ליבנו לעניין".
רגע לפני שנפרדים
לקראת סיום, קוראים יקרים, יש פה מישהו שרוצה להגיד לכם שלום
עכשיו לכו גם אתם להתחפש, ותשאירו לי קצת אזני המן (עם תמרים! אני שונא פרג).
חג שמח לכולם!!!
עופר
עצום, במיוחד רפי גינת 🙂
יפה מאוד
רפי לא דומה לרפי מהטלביזיה
🙂
אחלה רשומה.
מי הגאון שחשב להציב וובקאם מעל המעבר חצייה הזה?! 🙂 התמכרתי.
חג שמח!
והרגע נזכרתי באחד – בטח נוצר בטעות אבל יש דמיון לא מבוטל:



"עומד על נייר" של אביתר בנאי:
ו"הסליחה ואני" של אפרת גוש:
וככה נראים הדיסקים עצמם:
היי, תודה!!
לא הכרתי את זה.
אני בספק אם זו טעות, ואני מנחש שמדובר באותו מעצב (אין לי את "הסליחה ואני" בבית כדי לבדוק). אני רוצה להאמין שמדובר בטעות או במחווה לדיסק של אביתר, ולא מעצלות של מי שעשה את העטיפה. אני אנסה לעשות בירור ונראה אם יעלה משהו בחכתי…
פוסט מעניין, כרגיל. תודה!
תיקון קטן: כתבת "האלבום מורכב ברובו המכריע משירים שלא נכתבו על ידי מתי כספי", אבל כל הלחנים הם שלו. רוב השירים בוצעו במקור על ידי מבצעים אחרים, כמו שאפשר לקרוא כאן: http://www.matticaspi.co.il/albums/sideasideb.shtml
קודם כל תודה.
אני התכוונתי במובן של טקסטים שלא נכתבו על ידו (החריג היחיד הוא "כמה שירים עוד אפשר להמציא בכלל" אם אני זוכר נכון), אבל המילה שירים יכולה להטעות. תוקן.
שלומי ברכה הוציא בזמנו סינגל בשם "מחמיץ" כשהעטיפה היייתה כמו של Velvet Underground רק עם מלפפון במקום בננה 🙂
אחלה פוסט!
בטח לא שמת את העטיפה של הביטר ג'וז (שאני חצי מההרכב הזה), כי לא הכרת אותנו:
http://bitterjews.bandcamp.com/
אם לא זיהיתם – לא נורא.
נעים להכיר
יש לי את העטיפה של מחמיץ, אם אתה רוצה.
גל ושי (ועוד שי) – מעולה! שיחקתם אותה.
לא הכרתי את הסינגל של שלומי ברכה (גם לא את השיר), ואני מודה שמעולם לא נתקלתי בביטר ג'וז (את האלבום של הפט שופ בויז זיהיתי מיד), אבל בהחלט נעים להכיר.
אולי בעתיד אני ארכז את כל המצטרפים החדשים בפוסט נפרד (בעתיד = השבוע, או פורים הבא…)
תודה
כל השאר – תנו לי עוד!
פוסט נהדר!
ויש כמובן את עלמה זהר ועמיר בניון, שלא עשו מחווה אחד לשני אלא פשוט שכרו את אותו סטודיו:
http://earplugs.haoneg.com/eifo-hatempleit-shel-mainstream-eichuti
אני לא אצליח להרדם עכשיו אחרי שראיתי את התמונה של רפי גינת…
וווווואי רפי גינת איזה קלאסי…
פוסט מרענן שמחתי לקרוא
וגם אני התכוונתי להוסיף את "מחמיץ" והוקדמתי (:
שמתם לב פעם לדמיון המקרי בין "עתיד" של גבריאל בלחסן ו"לפעמים אני מאושר" של עמיר לב? קצת נראה כאילו השני הוא המשכו של הראשון, כשהשמש כבר האירה על המטייל וכלביו.
יופי של פוסט. ראוי לציין בהקשר של "כפרה" ששלמה מזרחי ניגן גם במקור
עוד אחד:


עוד שניים שעטיפתם דומה: "לנשום בספירה לאחור" (רונה קינן) ו"הרבה פנים" של רמי קליינשטיין
[…] העטיפה המוכרת של צד א' צד ב' של כספי, שנתיים מאוחר יותר שהזכרנו כאן). טרטקובר גם עמד בלב תערוכת "שריטות מקומיות – 1/3 […]
מחווה מוכרת של קליניק לאורנט קולמן

וגם משהו משלנו. יותר פדיחה ממחווה (שימוש לא מודע באותה תמונה של אימג' בנק):
